برای شناخت نایل فرگوسن و اینکه چرا باید او را شناخت بسیار میتوان نوشت.اما شاید یکی از مهمترین دلایلش این باشد که وی در طولِ انتخاباتِ ریاست جمهوری امریکا در سالِ ۲۰۰۸، مشاور انتخاباتیِ سناتور جان مککین بود و در حالِ حاضر یکی از گزینههای اصلی جایگزینیِ کیسنجر در جناحِ جمهوریخواهِ امریکاست. هنری کیسینجر که از وی بهعنوان دیپلمات ارشد جهان نامبرده میشود. از مهمترین فعالیتهای موفقیتآمیز کیسینجر میتوان به این موارد اشاره کرد: مذاکرات مربوط به محدودسازی سلاحهای استراتژیک میان آمریکا و شوروی که منجر به پیمان سالت شد (۱۹۶۹ تا ۱۹۷۲)، برقراری رابطه میان آمریکا و چینیها و اجرای سیاست معروف به دیپلماسی پینگپنگ در ۱۹۷۲، نقش مؤثر در خاتمه بحران ویتنام که جایزه صلح نوبل مشترکی را برای او و «لهدوکتو» طرف مذاکره ویتنامی او به ارمغان آورد.حال با این توضیح و اینکه برای تقابل با غرب در آینده باید شناخت خوبی نسبت به استراتژیهای آنان داشت شناخت فرگوسن میتوان ما را به شناخت استراتژیهای آینده غرب آشنا کند.
نایل کمبل داگلاس فرگوسن ، متولد ۱۹۶۴ مورخ ، استراتژیست اسکاتلندی میباشد.وی یک جمهوریخواه تندرو و از نو محافظهکاران است و در حال حاضر یکی از گزینههای اصلی جایگزینی هنری کیسینجر در جناح جمهوریخواه و برنارد لوییس ، استراتژیست فرهنگی غرب است.وی به لحاظ اعتقادی در تمام زندگیاش یک آتئیست (منکر خدا) بوده است. همسر دوم وی نیز یک فمینیست افراطگرای ضد اسلام ، متولد سومالی و بزرگشده عربستان سعودی است.او نیز یک آتئیست و صهیونیست و طرفدار دوآتشه اسرائیل و کاملاً ضد اسلام است.
از کتابهای وی میتوان به امپراتوری ، انگلیس چگونه دنیای مدرن را ساخت ؛ ترقی پول ، تاریخ مالی جهان ؛ تمدن سازی ؛ غرب و بقیه دنیا ، جنگ جهان ، روچیلدها میتوان اشاره کرد.البته تعدادی از کتابهای وی بهصورت مستند تلویزیونی نیز تولیدشده است که به برخی از آنها اشارهای خواهیم داشت.
از فعالیتهای مهم دانشگاهی وی راهاندازی دپارتمان مطالعات اسلامی در کالج آکسفورد میباشد که آن را بهعنوان یکی دیگر از نشانههای حرکت خزشی اسلامگرایی و سقوط عالم مسیحیت در نظر گرفته و این مسئله را در یک سخنرانی در سال ۲۰۰۴ در اندیشکده آمریکن اینترپرایز با عنوان «آیا پایان اروپا نزدیک شده است ؟»مطرح کرد.
یکی از مهمترین مباحث فرگوسن درباره «علل سقوط غرب و ظهور شرق» به طور خلاصه چنین است ، برای پاسخ به این سؤال ابتدا باید به دلایل پیشرفت غرب در قرنهای گذشته اشاره کرد که به طور خلاصه چنین است:
- وجود عنصر رقابت : اروپای قدیم از نظر سیاسی متفرق بود و هر یک از اجزای آن برای توسعه نفوذ خود با دیگری بهشدت رقابت میکرد.
- انقلاب علمی : بخش اعظم اختراعات و اکتشافات مهم در تمام عرصههای علمی مثل فیزیک و شیمی و … در اروپای غربی روی داد.
- حاکمیت قانون و حکومتهای منتخب: پیشرفتهترین نظام سیاسی – حکومتی در قرون اخیر در کشورهای انگلیسیزبان شکلگرفته و تحولیافته است که اساس آن احترام به مالکیت خصوصی و حضور نمایندگان صاحبان سرمایه در نهادهای انتخابی بود.
- پزشکی جدید: تقریباً تمامی پیشرفتهای مهم در عرصه پزشکی جدید در اروپای غربی و آمریکا روی داد.
- جامعه مصرفی: انقلاب صنعتی در کشورهایی روی داد که در آنها هم امکان تولید بیشتر و هم نیاز و تقاضا برای مصرف کالاهای بیشتر و هم نیاز و تقاضا برای مصرف کالاهای بیشتر، بهتر و ارزانتر وجود داشت.
موازین حاکم بر کار و تولید. کشورهای غربی اولین مللی بودند که با ترکیب روشهای تولید و کار منظم و گسترده و صرفهجویی در هزینه تولید، زمینه انباشت سرمایه را فراهم کردند.
وی یکی از استراتژیستهای ضد ایرانی است و ازجمله کسانی است که از حمله نظامی به ایران دفاع میکند.او در سال ۲۰۱۲ در مقالهای که در نیوزویک به چاپ رسانده بود، حمله نکردن اسرائیل و غرب به ایران را به پنج دلیل یک اشتباه بزرگ دانسته بود:
- نخست آنکه ایران نمیتواند تنگه هرمز را ببندد چون ناوهای هواپیمابر آمریکا نمیگذارند
- باوجود فضای بیداری اسلامی، مردم منطقه به دلیل اختلاف فکری با ایران ناراحت نخواهند شد
- اقتصاد جهان زیر بار افزایش ناگهانی و وحشتناک قیمت نفت از هم نخواهد پاشید چون عربستان برای پشتیبانی نفتی از غرب حضور دارد
- جمهوری اسلامی مانند زمان بعد از جنگ عراق قویتر نخواهد شد زیرا تحقیر نظامی کشوری بزرگ باعث شکستش خواهد شد
- ایران هستهای خطرناک نیست زیرا از آن فقط در جهت اخاذی از دیگر کشورها استفاده خواهد کرد نه در جهت کشتار جمعی. این مقاله نایل فرگوسن بازخوردهای زیادی را در رسانههای غربی داشت
در انتها به موضوع تعدادی از مهمترین کتابها و مستندات وی اشارهای خواهیم کرد:
کتاب جنگ جهان:
وی در کتاب «جنگ جهان» درباره ایران به آن اشاره میکند این است که قدرت انقلاب ایران از حجم بالای زاد و ولد در سالهای اولیه آن است و همین مسئله باعث شده است تا غرب بهسرعت وارد عمل شود تا این رشد جمعیت که باعث قدرت روزافزون ایران شده بود را کنترل کند. نایل فرگوسن، غرب را از این مسئله مهم میترساند که نباید کار به جایی بکشد که سرریز جمعیت ایران و دیگر کشورهای مسلمان بهعنوان نیروهای مسلمان و شیعه وارد کشورهای غربیای شوند که دچار کمبود نیروی کار هستند چراکه این مهم، بهمرور ترکیب جمعیتی، اخلاقی و اعتقادی اروپا را تغییر خواهد داد.
ترقی پول:
در سالِ ۲۰۰۸ فرگوسن کتاب ترقیِ پول را که تاریخ مالی جهان را مورد بررسی قرار میداد منتشر کرد. کتابی که در قالبِ ۶ قسمت مستند در شبکهی ۴ انگلیس، (Channel 4) به نمایش درآمد.
او در فصلِ اولِ این کتاب بهتر از هر مفسر و مورخِ ایرانیِ مسلمان، تاریخچهی بانک را که در حالِ حاضر یکی از نهادهای اصلی نظامِ مالیِ ایران است، مورد بررسی قرار میدهد. این فصل از کتاب که قسمتِ اولِ مستند ترقیِ پول از رویِ آن ساخته شده است روند شکلگیری بانک را در ایتالیای قرونوسطی و شهر وِنیز مورد بررسی قرار میدهد. فرگوسن در صفحاتِ ۳۴ تا ۳۸ این کتاب، عنوان میکند که در اوایل قرنِ ۱۴، یهودیها به مدتِ یک قرن بود که منابعِ مالیِ لازم برای تجارت را در ونیز تأمین میکردند. آنها کسب و کارشان را در برابر ساختمانی که زمانی به بانکُ روسو (Banco Rosso) معروف بود، انجام میدادند و پشتِ میزهایی مینشستند که به آن بانکی (Banci) میگفتند. اسم همین میزها بود که بعداً بر روی نهادِ بانک گذاشته شد. اما بانکُ روسو در یک گتوی (Getto) تنگ قرار گرفته بود که با مرکزِ شهر ونیز فاصله داشت. (گتو به محلههایی گفته میشد که یهودیها به صورتِ گروهی در آنجا زندگی میکردند)
دلیلِ اینکه سوداگران یا مِرچِنتهای مسیحی به گتوهای یهودی میآمدند این بود که میخواستند پول قرض بگیرند. برای مسیحیان قرض دادنِ پول در ازایِ دریافتِ بهره گناه بود. رباخواران، یعنی کسانی که در ازای پولی که قرض میداند بهره میخواستند، در مسیحیت تکفیر میشدند. در کتابِ دوم از تورات آمده است که یهودیان نمیتوانستند به برادرِ یهودی خود نزول بدهند اما به مسیحیان چرا.
در اسلام هم، رباخواری به شدت نهی شده و در قرآن از رباخواری با تعبیر جنگِ با خدا یاد شده است. امروز یکی از ارکانِ نظامِ مالیِ جهانی بر بانک استوار است. بانکی که چه به لحاظِ سابقهی تاریخی و چه به لحاظِ عملکرد واقعی آن در حالِ حاضر، کارکردی جز ربا ندارد. و اگر ربا جنگِ با خدا باشد، نظامِ مالیِ جهان بر مبنای جنگِ با خدا شکل گرفته و این مدلی است که در کشور ما نیز به شدت ریشه دوانده است.
توضیح:
با توجه به اینکه در مورد نایل فرگوسن به فارسی مطالب زیادی وجود ندارد و این شخص بیشتر از طریق سخنرانیهای استاد حسن عباسی شناختهشدهاند و در میان سایتها نیز مشرق نیوز به دلیل رویه حرفهای که در مباحث جنگ نرم دارد به تحلیل مستندات ایشان پرداخته است ، بیشتر مطالب این نوشته نیز برگرفته از مشرق نیوز میباشد که از زحمات آن بزرگواران نیز تشکر میکنیم.
سلام و خداقوت
یک سری خودتان میتونستید به مراکزی که ایشان فعالیت داشته بزنید و مطالب بسیار مستند تر و به روزتری بنویسید …
بله .ان شاالله در اینده به صورت مفصل تر پرداخت خواهد شد.در هر صورت از شما متشکریم
مستند کتاب ترقی پول نایل فرگوسن الان تو سایت فیلیمو هست و دوبله شده .