حکمت نگارش این دست گزارشها این موضوع است که طبیعتاً همه دانشجویان کلبه کرامت (طرحریزی استراتژیک) در بخشی از نظام مشغول خدمت هستند و هر کدام بر بخشی از جامعه اشراف دارند. فلذا اگر این دید استراتژیک را به عنوان بهترین محصول از این کلاس بیاموزند و با این دید به منطقه مورد اشراف خود نگاه بکنند، میتوانند گزارشی از منطقه مورد اشراف خودشان به دست بیاورند که از باب «زکاه العلم نشره»، شکرگزاری و همچنین تقویت جبهه حق در قبال استاد خود قرار دهند تا هم دانشجویان کمی از این رکورد خارج و هم استاد که طبیعتاً انسان است و نمیتواند در همهجا حضور داشته باشد، به اطلاعات بسیار سودمندی دست پیدا کند که در طرحریزی و تصمیمسازیهای ایشان بسیار مؤثر خواند بود و گامی در جهت تقویت جبهه حق خواهد شد.
مقدمه
وزارت آموزش و پرورش به عنوان بزرگترین وزارت خانه کشور با نزدیک به 1/5 میلیون نفر عضو نمیتواند نادیده گرفته شود. نکته دیگر اینکه کارکنان این وزارت خانه به عنوان مجریان اصلی انتخابات مطرح هستند درعینحال این وزارت خانه دارای تشکلهای مختلف و متعدد با اعضا بسیار زیاد است که در نوع خود بینظیر بوده و باعث تأثیرگذاری این سازمان بر روند سیاسی کشور و سیاسی بودن بسیار زیاد این وزارت خانه میشود. این نکات که اهمیت سیاسی بسیار بالای آموزش و پرورش را مشخص میکند. بااینکه فرصتهایی مثل سالم برگزار شدن انتخابات را ایجاد میکند. اما تهدیداتی را هم به همراه خود دارد. مثلاً جمعیت بالای معلمان و سیاسی بودن شدید این وزارت خانه باعث میشود که در صورت ایجاد اعتراض و تجمع سراسری توسط این قشر اتفاقات تأثیرگذاری بیفتد. این نکته ثابت میکند که اعتصاب در آموزش و پرورش حتی از اعتصاب در وزارت نفت هم خطرناکتر است.
اعتصاب گسترده
از حدود 1 سال گذشته اقدامات مختلفی صورت گرفته که آرامآرام روند اتفاقات در آموزش و پرورش را به سمت یک اعتصاب و اعتراض سراسری و گسترده هدایت میکند. که در چند ماه یا حتی هفتههای آینده محتمل است. روند اتفاقات به این شرح است:
- اعتراض و اعتصاب گسترده معلمان در سال 85:
- اقدامات: تجمع گسترده مقابل مجلس شورای اسلامی و اعتصاب یکهفتهای در مدارس
- مطالبات: اجرای نظام هماهنگ پرداخت بین آموزش و پرورش و دیگر وزارت خانهها، پیگیری دیون و معوقات حقوقی از سالهای گذشته. تبیین و تکلیف نیروهای شرکتی و حق التدریس.
- مطرح شدن سند تحویل بنیادین در آموزش و پرورش، پرداخت اکثر معوقات فرهنگیان، بهتر شدن شرایط بیمه فرهنگیان و وضعیت رفاهی فرهنگیان.
- روی کار آمدن دولت جدید و تغییر مدیریتی کشور از جمله آموزش و پرورش.
- مطرح شدن دوباره مطالبات فرهنگیان از تریبون مجلس از جمله نظام هماهنگ پرداخت، پرداخت معوقات آموزش و پرورش.
- همایش انجمن اسلامی معلمان در دیماه 1393 ارسال پیام وزیر برای آنها، در آن همایش اقدام مجلس سیاسیکاری قلم داد شد و بر لزوم پیگیری مطالبات فرهنگیان به دور از سیاسیکاری (به دور از ضربه زدن به دولت تأکید شد).
- همایش کانون تربیت اسلامی معلمان (مربوط به وزیر سابق آقای فرشیدی) و بسیج فرهنگیان با حضور چند تن از نمایندگان مجلس (آقایان نادران، حسینی) بهمنماه 1393 برگزار شد و در آن بر لزوم انتقاد از دولت در موضوع پیگیری مطالبات فرهنگیان تأکید و بر عدم اجرای اقدامات افراطی از جمله اعتصاب در راه حصول این مطالبات مطرح گردید.
- 29 بهمن 93 اعتصاب پراکنده معلمان در برخی شهرهای کشور.
- سوم اسفند 93 تعداد زیادی از استانهای کشور صحنهی اعتراضات معلمان نسبت به وضعیت نابسامان آموزش و پرورش بود. در تعداد زیادی از مدارس کشور، معلمان در مدرسه حاضر شده ولی از حضور در کلاس درس امتناع کردند و در برخی مناطق معلمان در اداره تحصن کردند.
- 10 اسفند 1393 معلمان و بازنشستگان حوزههای آموزشی آموزش پرورش در پایتخت مقابل خانه ملت و در شهرستان مقابل ادارات آموزش و پرورش تجمع کردند.
- منابع خبر استانی خبر تجمع برخی از معلمان در استانهای خراسان رضوی، لرستان، هرمزگان، کردستان، خوزستان، فارس و قزوین را دادند. این تجمع یک درخواست غیرسیاسی داشت و آنهم برداشته شدن تبعیض میان فرهنگیان آموزش و پرورش با کارمندان دولت بود. در این تجمع که بدون سردادن شعاری برپا شد، هیچکس صحبتی نداشت، اما چند تن از تجمعکنندگان دستنوشتههایی دردست داشتند که روی آنها نوشته شده بود: «حقوق ما هیچ تناسبی با تورم ندارد»، علیاصغر فانی، وزیر آموزش و پرورش هم تنها واکنش غیر مستقیمی که به تجمع معلمان نشان داد، این بود که وعده داد بخش قابلتوجهی از معوقات معلمان تا پایان سال پرداخت میشود! وعدهای که بعید است معلمان به آن اعتماد کنند، چرا که تا پایان سال فقط سه هفته باقی مانده است و مشخص نیست وزیر از کجا میخواهد دستکم پنج هزار میلیارد تومان کسری بودجه وزارتخانه خود را که بخش قابلتوجهی از آن مربوط به معوقات پرسنلی است تأمین کند.[1]
- 27 اسفند تصویب طرح رتبهبندی معلمان توسط دولت: لایحه رتبهبندی معلمان یکی از مواردی است که از زمان مطرح شدن، اعتراض معلمان را در پی داشته است. هیئت دولت در 27 اسفندماه سال 93 با رتبهبندی معلمان موافقت کرد. براساس این مصوبه، مشمولان طرح طبقهبندی معلمان شامل آموزگاران، دبیران، هنرآموزان، مربیان امور تربیتی، مشاوران، مراقبان سلامت، مدیران و معاونان مدارس و مجتمعهای آموزشی و تربیتی بر اساس ضوابطی که به تصویب هیئتوزیران میرسد، رتبهبندی حرفهای میشوند. اما معلمان میگویند طرح رتبهبندی که وزارت آموزش و پرورش قصد اجرای آن را دارد به عمیقتر شدن تبعیضهای موجود منجر خواهد شد.[2]
- 17 فروردین 94 برگزاری دوباره تجمع اعتراضی مقابل مجلس و سازمانهای آموزش و پرورش استانها دلیل تجمع زنده نگه داشتن روحیه در معلمان و پیگیری مطالبات وعدههای داده شده از طرف وزیر: معلمان برای چندمین بار است که در ماههای اخیر مقابل ادارات آموزش و پرورش، استانداریها و مجلس تجمع اعتراضی برگزار کردهاند. در ادامه این تجمعهای اعتراضی، معلمان در شهرهای تهران، کرج، اراک، ساوه، خمین، دهدشت، شهرکرد، سنندج، قروه، مریوان، خرمآباد، بروجرد، الیگودرز، نورآباد، دلفان، کرمانشاه، یزد، بجنورد، سبزوار، جاجرم، زنجان، ابهر، قزوین، مشهد، بندرعباس، بندر امام، بوشهر، قزوین، همدان، شاهرود، ایلام، رشت، شهرضا، زاهدان، زریندشت، داراب، ایوان و … گرد هم آمدند تا بار دیگر صدای اعتراض و خواستههای صنفیشان را به گوش مسئولان برسانند. (خبرگزاری معلمان ایران)
- اما این بار برخلاف سال گذشته که دولت از شیوه امتیاز دادن استفاده نمود از شیوه تهدید استفاده کرد و در تاریخ 20/1/94 دبیر کل سازمان معلمان ایران علیرضا هاشمی را بازداشت کرد.
- سازمان معلمان ایران بیانیهای در محکومیت بازداشت صادر کرد و گفت: ((این اقدام باعث افراطی شدن و تندروی در حرکت معلمان میشود.))
تحلیل
با توجه به کثرت جمعیت معلمان و فرهنگیان کشور و سیاسی بودن این قشر و دخیل بودن آنها در انتخابات و نزدیک بودن موعد انتخابات مجلس بنا به بیانیه اسفندماه دبیرکل کانون صنفی معلمان مبنی بر حضور برای یک اعتصاب گسترده در ایام امتحانات و هفته معلم احتمالاً سیر تحولات ما را به سمت یک اعتصاب سراسری معلمان پیش خواهد برد که در ماههای آینده و حتی هفتههای آینده متحمل است. که باید از حالا به فکر آن بود. چرا که این اعتصاب در نزدیکی انتخابات مجلس میتواند نتایج بسیار منفی و حتی یک تهدید امنیت ملی ایجاد کند.
پینوشت:
[1] http://snn.ir/detail/News/393479/9031
[2] http://www.asriran.com/fa/news/391897
نوشته آقای محسن فاطمی
سلام
1-اطلاع از اوضاع روز کمترین وظیفه حتی یک (دانشجوی) استراتژی است .پس شروع مطلبتان جور دیگری باشد بهتر است.
2- نوشتن گاه شمار حوادث اموزش پرورش شاید نشان از یک اتفاق را بدهد ولی تحلیل ناقصی را بدست می دهد.
پس اتفاقات همزمان را در نظر گرفتن دید را وسیعتر می کند.
3 – نگاهی به سابقه ی برخی افراد دستگیر شده وبررسی دلدادگیهایشان به انگلیس و رد پایشان در فتنه88 ابعاد پنهان ماجراهای را روشن می کند.
4- بررسی سخنان افرادی مثل مدیر کل امور اداری شهر تهران در جمع معلمان وتاخت وتاز به روحانیت وسپاه را اگر کنار مسايل دیگر قرار دهیم شاید نشان دهد آرامترین قشر جامعه چرا صدایشان به اعتراض بلند شده هر چند مطالباتشان کاملا بحق است اما چطور شد که قشری که خود نوشتن وقانونی عمل کردن را می آموزانند یکدفعه تحریک شدند و تجمع واعتصاب کردند .
5 -رابطه اعتصابها با جو موجود در جامعه چه بود (یا حتی عرصه سازی داخلی و مذاکرات هسته ای)آیا کسانی نیاز ندارند که صدای معلمان را در بیاورند؟ ( باز هم بحق بودن تقاضاها را تاکید می کنیم ولی….) اینها و ده ها موضوع همزمان شاید بهتر روشن کند که در زیل این وزارت خانه واتفات آن چه خبر است ویا قرار است چه خبر شود وچه ابی به آسیاب ….
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
اما بدان
اولا این که اعتصاب و تظاهرات معلمان در همه دولت ها بوده و صنفی و غیرسیاسی بوده
ثانیا این 2 عمل حق هر صنف و شهروند ایرانی است طبق قانون اساسی از جمله اصل 27
ثالثا این 2 باعث ترقّی عدالت و سطح آموزش و رفاه و آزادی و انسانیت جوامع غربی شده که هر روز صدا و سیمای میلی از اروپا خبری از آن را پخش می کند از اروپ و امریکا بدون آنکه رئیس صنف کشاورز و کارگران و معلمان و خلبانان و رانندگان دستگیر شود !
بدون دستگیری های سنگین و بی دلیل بگیرد و وصل به روسیه و چین و ایران و کوبا و ترکیه و…معرفی شود!
و بدون آنکه کاریکاتور شریفترین قشر را در روزنامه شان بکشند بابت حداقل مطالبات قانونی!
رابعا توهم تئوری توطئه بدرد آدمی می خورد که از مغزش برای «حل مساله» نمی خواهد استفاده کند و از این احتمالا می توان فهمید شما شاگرد خوبی نبودی و درس ریاضیت ضعیف بوده یا رشته ات ریاضی نبوده!
معلمان و کارگران و پرستاران و کشاورزان
مورد بدترین فشارهای ممکن اند در خصوص قراردادهایشان و نبود کمک های دولت اعم از حمایت از کشاورزی یا بیمه های فراگیر و بازنشستگی!ولی اصل اعتراض آن ها «قانون هماهنگ پرداخت کشوری»است !
یعنی چرا باید یک آبدارچی شرکت نفت و مخابرات و صدا و سیما و…n ملیون حقوق و مزایا داشته باشد اما مستضعفین و خادمان و باغبانان رزق معنوی و مادی مردم
باید چنین حقوق هایی داشته باشند که لازم به انجام چند کار نظیر مسافرکشی و کار آزاد و…شود!
ای کاش استراتژیست های مملکت
وضع خورد شونده معلمان و پرستاران و کارگران و کشاورزان و….را از نزدیک و با مصاحبه های متعدد ببینند
تا بیابند چرا نسل جدید به انقلاب بی دبین و بی تفاوت شده!
و بجای فکر سرکوب چون شاهان پهلوی پدر و پسر!بروند سراغ حل مساله ای که علی بخاطر آن شهید شد!
**بخش هایی از این دیدگاه نمایش داده نمی شوند**
باسلام
من یک معلم هستم و باتشکر از نگارنده مقاله و احترام به دغدغه ایشان
با نظر و تحلیل «سما» موافقم، این مقاله فقط یک گاه شمار از اعتراضات سالهای اخیر معلمان بود و به قول استاد فاقد ویژگیهای کلان نگری و همه جانبه نگری.
اشاره به مواردی مثل بازداشت دبیر کل سازمان معلمان! که من معلم خبر ندارم کی تشکیل شده و کی دبیرکل انتخاب کرده نمیتونه به همه معلمها تعمیم پیدا کنه، البته این اشکال وارده که نبود تشکل مشخص و مدون برای جهت دهی هدفمند پتانسیل سیاسی معلمان، زمینه رو برای ایجاد چنین سازمان!هایی فراهم میکنه و سبب ایجاد نگرانی در سر زدن واکنش های هیجانی از سوی معلمان و استفاده از این هیجانات از سوی دستهای پنهان بشه
بهترین راه روشنگری میان معلمان و تبدیل هر معلم به یک استراتژیسته، که هم خودش رو از تبدیل شدن به آلت دست طالبان قدرت حفظ میکنه و هم این امکان رو برای کشور فراهم میکنه که دانش آموزانی واجد نگاه استراتژیک تربیت و وارد جامعه بکنه
انشاا…